Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pomarańczowa.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
pomarańcza 1 sztuka
olej 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat pomarańczowy
skórka pomarańczowa kandyzowana

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa.

Z pomarańczy wycisnąć sok uważając, by nie przedostały się do niego pestki. Wyciśnięty sok wymieszać z olejem i kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Oddzielić z jajek białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawać stopniowo, porcjami cukier i dalej ucierać. Do słodkiej piany białkowej stopniowo dodawać obie mąki, proszek do pieczenia, żółtka, olej wymieszany z sokiem pomarańczowym i pomarańczowym aromatem i miksować wszystko na niezbyt szybkich obrotach miksera. Do wszystkich zmiksowanych składników na sam koniec dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową w ilości wedle uznania i wymieszać ją z surowym jeszcze ciastem za pomocą łyżki. Przelać ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia formy keksowej i piec przez około 40 - 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Ciasto jest bardzo puszyste,mięciutkie i intensywnie pomarańczowe.To prosty i dość szybki w przygotowaniu deser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 06.06.2014 23:20
poczęstowałabym sie;)
Grażyna13 12.05.2014 18:52
Smakowita babka :)
mysza75 03.04.2014 15:55
jaka pyszna babeczka
Kejti 31.03.2014 12:56
Super babka :-)
Konczi 12.03.2014 09:47
takie babki sa super
Pomocnik 12.03.2014 08:50
pyszna pachnąca babka
Paolcia 12.03.2014 08:41
bardzo lubie babki :) najlepsze są z zimnym mlekiem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak