Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka orzechowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

proszek do pieczenia łyżka 1 łyżeczka
rodzynki 50 g
orzechy 150 g
jajko 4 szt
cukier 200 g
margaryna 200 g
mąka ziemniaczana 100 g
mąka pszenna 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka orzechowa

Orzechy obrać ze skórki i zmielić, rodzynki namoczyć i osączyć.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
Margarynę utrzeć z żółtkami.
Do utartej masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Mieszając dodawać po łyżce mąkę. Na końcu dodać obsypane mąką orzechy i rodzynki.
Ciasto przełożyć do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 24.01.2011 16:28
następnym razem gdy upiekę wstawię fotę
SmacznaPyza 24.01.2011 10:54
zjadłabym kawałek takiej babeczki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak