Babka marmurkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżka
  • mąki

    240 g
  • obranych migdałów

    20 g
  • cukru pudru

    200 g
  • jajko

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Babkę pieczemy w okrągłej formie z otworem w środku. Ponieważ do części ciasta dodaje się kakao. Babka marmurkowa jest tradycyjnym deserem na niedzielne popołudnie.

Formę wysmarować masłem i po sypać tartą bułką. Na dno formy dać płatki migdałowe. Formę od stawić w chłodne miejsce.
Masło utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na pulchną masę. Dodać po jednym jajku i dalej ucierać.
Dodać 2 łyżki mleka i mąkę wymie szaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. 2/3 ciasta wlać do formy.
Wymieszać kakao z mlekiem, dodać do pozostałego ciasta. Ciasto kakaowe wlać do formy, na wierzch jasnego ciasta. Oba ciasta delikatnie zamieszać widelcem, tak aby powstał wzór marmurka.
Babkę upiec, ciepłą wyjąć z formy i odstawić do schłodzenia na specjalnej kratce do pieczywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iwona332 17.03.2011 09:27
super
iwona332 18.09.2010 15:44
super
marta639 17.09.2010 18:41
Pyszotka
Anna189 18.08.2010 19:56
aż się kawy chce

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat