Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżka -
mąki
240 g -
obranych migdałów
20 g -
cukru pudru
200 g -
jajko
3 szt
Przepis i sposób przygotowania Babka marmurkowa
Formę wysmarować masłem i po sypać tartą bułką. Na dno formy dać płatki migdałowe. Formę od stawić w chłodne miejsce.
Masło utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na pulchną masę. Dodać po jednym jajku i dalej ucierać.
Dodać 2 łyżki mleka i mąkę wymie szaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. 2/3 ciasta wlać do formy.
Wymieszać kakao z mlekiem, dodać do pozostałego ciasta. Ciasto kakaowe wlać do formy, na wierzch jasnego ciasta. Oba ciasta delikatnie zamieszać widelcem, tak aby powstał wzór marmurka.
Babkę upiec, ciepłą wyjąć z formy i odstawić do schłodzenia na specjalnej kratce do pieczywa.
Komentarze (4)