Przepis i sposób przygotowania na: BABKA MAJONEZOWA Z POLEWĄ KARMELOWĄ BEZGLUTENOWA
Wykonanie ciasta jest banalnie proste.
Do miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy.
Dodajemy cukier, jajka, majonez, cukier waniliowy i miksujemy wszystko mikserem na wysokich obrotach przez 3 minuty.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką kukurydzianą formy na babkę.
Pieczemy w 180st przez ok 45-60 min (sprawdzam patyczkiem).
Polewa:
Masę kajmakową i mleko umieszczamy w małym rondelku. Podgrzewamy na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy masa zrobi się płynna dodajemy masło. Grzejemy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając do momentu, aż powstanie aksamitna polewa. Gotową polewę kajmakową wylewamy zaraz na ostudzoną wcześniej babkę.
SMACZNEGO.