Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka majonezowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
majonez 4 łyzki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 niepełna szklanka
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
kakao 1 płaska łyżka
mak 2 łyzki
polewa żółta 1 op
mleczna czekolada 50 g
cukrowe motylki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Babka majonezowa

Kroki postępowania

1
Żółta jajek oddzielamy od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
Krok 1 - Babka majonezowa foto
2
Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy majonez i dalej ucieramy (miksujemy). Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Mąki dodajemy stopniowo do jajek i miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji.
Krok 2 - Babka majonezowa foto
3
Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na trzy części, do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawiamy czystą.
Krok 3 - Babka majonezowa foto
4
Przekładamy do foremki najpierw całą masę kakaową, póżniej białą, a na końcu z makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.
Krok 4 - Babka majonezowa foto
5
Wystudzoną babkę polewamy polewą, a następnie roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i dekorujemy cukrowymi motylkami.
Krok 5 - Babka majonezowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 06.04.2013 20:01
wspaniała babka!!!
Konczi 06.04.2013 18:12
prezentuje się smakowicie
marcia7 06.04.2013 16:02
ciekawie wygląda
Olga_SK 06.04.2013 15:50
wygląda obłędnie!
reniatka 06.04.2013 15:29
jeszcze nigdy nie jadłam z majonezem-świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak