Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kawowo- orzechowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 1/2 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 80 g
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
kawa 1,5 łyżki (mielona)
aromat rumowy kilka kropel
polewa czekoladowa
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kawowo- orzechowa

Kroki postępowania

1
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kawami. Stopniowo dodawaj do masy jajecznej.
Krok 1 - Babka kawowo- orzechowa foto
2
Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczoną margarynę. Na końcu do ciasta dodaj posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj ciasto łyżką.
Krok 2 - Babka kawowo- orzechowa foto
3
Ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Polewą polej przestudzoną babkę. Wierzch posyp płatkami
Krok 3 - Babka kawowo- orzechowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 21.03.2015 06:59
pyszna baba
Hrabina w kuchni 20.03.2015 22:54
Bardzo apetyczna!
Mniam 20.03.2015 19:41
Kawa i orzechy jak dla mnie to ekstra połączenie smaków :)
gosia56 20.03.2015 19:13
na pewno pyszna babka;)
RenataZ-et 20.03.2015 19:10
super wygląda
Alex_M 20.03.2015 18:26
fajna babeczka ;)
mirosława4 20.03.2015 18:11
piękna ta babeczka
Adamorek 20.03.2015 17:46
niezła na Wielkanoc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak