Babka kawowo- orzechowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • margaryna

    1/2 kostki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    80 g
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
  • kawa

    1,5 łyżki (mielona)
  • aromat rumowy

    kilka kropel
  • polewa czekoladowa

  • płatki migdałowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka kawowo- orzechowa foto
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kawami. Stopniowo dodawaj do masy jajecznej.
Krok 2 - Babka kawowo- orzechowa foto
Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczoną margarynę. Na końcu do ciasta dodaj posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj ciasto łyżką.
Krok 3 - Babka kawowo- orzechowa foto
Ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Polewą polej przestudzoną babkę. Wierzch posyp płatkami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika141 21.03.2015 06:59
pyszna baba
Hrabina w kuchni 20.03.2015 22:54
Bardzo apetyczna!
Mniam 20.03.2015 19:41
Kawa i orzechy jak dla mnie to ekstra połączenie smaków :)
gosia56 20.03.2015 19:13
na pewno pyszna babka;)
RenataZ-et 20.03.2015 19:10
super wygląda
Alex_M 20.03.2015 18:26
fajna babeczka ;)
mirosława4 20.03.2015 18:11
piękna ta babeczka
Adamorek 20.03.2015 17:46
niezła na Wielkanoc

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat