Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kakaowa z mikrofalówki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
cukier 150 g
mleko 150 ml
olej 150 ml
jajko 3 duże
kakao 3 łyżeczki
proszek do pieczenia małe op.
cukier waniliowy 1 op.
sól duża szczypta

Porada

Ciasto jest błyskawiczne, miękkie, puszyste i bardzo delikatne. Można je przed podaniem posypać cukrem pudrem, polać lukrem albo stopioną czekoladą i dowolnie udekorować.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kakaowa z mikrofalówki

Kroki postępowania

1
Całe jajka wbić do miski, dodać cukier, sól i cukier waniliowy.
Ubić na puszystą masę.
Krok 1 - Babka kakaowa z mikrofalówki foto
2
Do masy jajecznej dolać mleko i olej, po czym krótko zmiksować.
Krok 2 - Babka kakaowa z mikrofalówki foto
3
Dosypać kakao i proszek do pieczenia. Miksować na wolnych obrotach do połączenia.
Krok 3 - Babka kakaowa z mikrofalówki foto
4
Dosypać mąkę pszenną i miksować jak najkrócej na wysokich obrotach.
Krok 4 - Babka kakaowa z mikrofalówki foto
5
Ciasto przelać do dużej silikonowej formy babkowej z kominkiem.
Krok 5 - Babka kakaowa z mikrofalówki foto
6
Wstawić do mikrofalówki, nastawić moc na 850W i ogrzewać 10 minut.
Pozostawić na 5-10 minut w zamkniętej mikrofalówce, a następnie ostrożnie wyjąć z formy.
Krok 6 - Babka kakaowa z mikrofalówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.01.2017 17:36
Fajny przepis na szybkie ciasto do kawusi. Wygląda pysznie
MarysiaB 07.01.2017 15:27
pysznie się prezentuje
Olga_SK 07.01.2017 15:21
Ciekawa propozycja :)
Małgorzata92 07.01.2017 13:51
Fajne na szybko :)
Renata9 07.01.2017 13:12
Bardzo smaczne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak