Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowo-twarogowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 500 g
cukier kryształ 3-5 łyżek
drożdże suche 7 g
mleko ciepłe 100 ml
ser twarogowy 150 g
jajko 2 duże
masło rozpuszczone 60-70 g
rodzynki 1-2 łyżki

~ DODATKOWO

żółtko jajek
mleko 2 łyżki
kruszonka
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowo-twarogowa

W sporym pojemniku połączyć roztrzepane jajka, szczyptę soli, cukier, mleko, płynne masło, twarożek śmietankowy i esencję waniliową.
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z sypkimi drożdżami.
Do mąki przelać płynne składniki i wyrobić elastyczne miękkie ciasto, pod koniec dokładając rodzynki.

Ciasto przełożyć do dwóch keksówek albo jednej większej formy - nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Tuż przed pieczeniem posmarować ciasto mieszaniną mleka z żółtkiem i postać kruszonką, wiórkami kokosowymi albo siekanymi orzeszkami.

Piec ok.40-50 minut w temp. 165-170*C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 16.11.2015 23:43
babka , smakowicie wygląda
Madzai 13.11.2015 11:42
Zrobię w sobotę :)
Barbara13 12.11.2015 21:35
Uwielbiam takie wypieki i ten zapach rozchodzący się po domu ciepłego ciasta drożdżowego
jagoda5913 12.11.2015 21:08
dobre ciasto
cukiereczek 12.11.2015 18:56
puszysta i słodka Lubię to !
Bernadeta1 12.11.2015 18:02
bardzo lubię drożdżowe babki
mileneczka5 12.11.2015 16:53
lubie taka bake -mogłabym jeśc codziennie:)
Habibi 12.11.2015 15:44
a ja w niedzielę ;)
ttrytka 12.11.2015 15:16
robiłam wczoraj

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak