Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • płatki orkiszowe

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 i 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    25 dag
  • jajka

    3 sztuka
  • skórka z cytryny

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • mleko

    3/4 szklanki

Dodatkowo

  • czekolada mleczna

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi foto
Płatki orkiszowe pełnoziarniste przy pomocy młynka do kawy zmielić na mąkę
Krok 2 - Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi foto
, masło utrzeć z cukrem na krem. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczypta soli i zmielonymi płatkami, następnie na zmianę z jajkami i mlekiem dodawać suchą mieszankę do kremu maślanego na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Formę do keksa około 25 cm długości wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą, wyłożyć całe ciasto i wyrównać.
Krok 3 - Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi foto
Piec w temp.180st przez 60 minut po upieczeniu wystudzić, wyjąc z formy i na wierzchu ozdobić rozpuszczoną czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania321 30.06.2017 15:32
wygląda pysznie :)
pestka 30.06.2017 11:15
ciasto smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat