Babka cytrynowa z lukrem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    100 g
  • mąka ziemniaczana

    100 g
  • masło

    100 g
  • cukier

    150 g
  • jajko

    4 szt.
  • mleko

    50 ml
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • aromat cytrynowy

    3 krople

Lukier cytrynowy

  • cukier puder

    10 łyżek
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • gorąca woda

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na formę do babki z kominem o średnicy około 23 cm i wysokości około 7 cm (u mnie była silikonowa).
Ciasto::
(produkty powinny mieć temperaturę pokojową)
1. Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści. Nadal, ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać do zbielenia masy.

2. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać.
Do masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem i ucierając podlewać mleko. Pod koniec ucierania wlać sok z cytryny i aromat cytrynowy.

3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo 50 g cukru.

4. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką, wlać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Jeśli forma jest silikonowa, to tę czynność pominąć. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki.

5. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut. Po 20 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 160 stopni C. Po 40 minutach pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, gdy patyczek jest suchy, to babka jest już upieczona.
Lekko wystudzić, wyjąć z formy i polać cytrynowym lukrem.

Lukier:

Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 14.04.2017 11:11
Smaczne :)
adelajda 01.04.2017 16:35
moja ulubiona
Franciszek 31.03.2017 00:17
pyszna do kawy
Bernadeta1 30.03.2017 18:51
lubię cytrynowe baby

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat