Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier 1 szkl
margaryna 1 kostka
jajko 4 szt
cytryna 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć i z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. N
Krok 1 - Babka cytrynowa foto
2
astępnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krok 2 - Babka cytrynowa foto
3
Lukier: Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Krok 3 - Babka cytrynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 16.02.2014 13:10
wygląda bardzo apetycznie
krystyna330 06.11.2013 09:21
pyszne słodkości
JOANNA16 13.09.2013 08:39
mniam mniam pycha
wiola333 15.04.2013 09:56
ciekawy przepis
nogawkuchni 15.04.2013 09:29
Bardzo lubię cytrynowe wypieki,bo nigdy nie są zbyt słodkie,a jednocześnie dostarczą trochę słodyczy,nie są mdłe,a zaspokoją ochotę na jakąś słodkość,Twoja babka wygląda bardzo smakowicie i z pewnością jest pyszna.
Megg 15.04.2013 08:19
wspaniała babka :-)
msmors 15.04.2013 07:39
dobry przepis
Janina 15.04.2013 07:24
Bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak