Babka bananowo-orzechowa

Babka bananowo-orzechowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    120 gram
  • proszek do pieczenia

    łyżeczka
  • mąka

    260 gram
  • Soda oczyszczona Prymat

    łyżeczka
  • stopione masło

    100 gram
  • banan

    1 sztuka
  • orzechy włoskie

    1 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ucieramy chwilkę mikserem, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż będą jasne.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do jajek.

Wlewamy stopniowo margarynę, nie przestając mieszać. Dodajemy zmielone orzechy.

Na końcu wrzucamy pokrojonego banana i łączymy składniki, ja zmiksowałam je.

Formę z kominkiem smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy w nią ciasto.

Pieczemy ok. 45 minut w temp. 175 st.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ajres 25.03.2013 20:47
pyszna babka
Kikiriki 21.07.2012 15:57
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat