Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 250 g
masło 250 g
jajko 4 sztuki
mleko 1 szkl
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka

Żółtka należy oddzielić od jajek. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z 250 g cukru, cukrem waniliowym, żółtkami, dodać mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Na blachę wylewamy połowę ciasta, drugą połowę łączymy z kakao i resztą cukru i wylewamy na jasne ciasto. Ciasto pieczemy 80- 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 01.02.2014 07:00
fajne ciacho
Milka100 31.01.2014 18:03
świetna babeczka
Krzysztof15 31.01.2014 16:34
pyszna babeczka
mitek111 31.01.2014 15:30
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak