Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z rabarbarem i budyniem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
olej 70 ml
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 130 g
jajko 1 szt
budyń 1/2 opakowani
mleko 3/4 szklanki
rabarbar 200 g
cukier trzcinowy 4 łyżki
jogurt jabłkowy 150 g
kefir 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z rabarbarem i budyniem

Kroki postępowania

1
Rabarbar obieramy z cienkiej błonki i kroimy na ok 0,5 cm plasterki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cukrem trzcinowym i mieszamy. Naczynie przykrywamy folią aluminiowa i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Krok 1 - Babeczki z rabarbarem i budyniem foto
2
Wyjmujemy z piekarnika i odcedzamy na sitku. Pół szklanki mleka gotujemy, a w 1/4 szklanki rozpuszczamy budyń. Gdy mleko się zagotuje wlewamy budyń, mieszamy i gotowy odkładamy do stygnięcia. W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki na gładką masę
Krok 2 - Babeczki z rabarbarem i budyniem foto
3
Do foremki wkładamy na dno łyżkę ciasta, nastepnie łyżkę budyniu i kilka plasterków rabarbaru, na to znów ciasto, starając się zakryć rabarbar. Na wierz można położyć jeszcze po kawałku rabarbaru. Pieczemy ok 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni. Po wystygnięciu wyciągamy z foremek i można posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Babeczki z rabarbarem i budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 04.03.2014 09:23
bardzo fajne)
Konczi 24.07.2012 10:21
ale smaczne musiały być!
Konczi 24.07.2012 10:21
ale smaczne musiały być!
iziona 24.07.2012 08:19
szkoda tylko, że po rabarbarze zostały u mnie wspomnienia
sylwia / sytofala 23.07.2012 22:28
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak