Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Babeczki

cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 szt
młoda pokrzywa 80 g
olej 0,5 szklanki

Krem

budyń śmietankowy 20 g
mąka pszenna 1 łyżka
mleko 250 ml
cukier 2 łyżki
margaryna 125 g
wiórki kokosowe 3 łyżki
płatki migdałowe 3 łyżki

Do dekoracji

skórka pomarańczowa kandyzowana
truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym

Kroki postępowania

1
Babeczki:
Liście młodych pokrzyw dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Olej wraz z pokrzywami miksujemy w blenderze. Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dolewamy olej z pokrzywami. Ciągle miksując dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy do silikonowych foremek (do połowy). Pieczemy w 180*C przez 35 minut. Studzimy.
Krok 1 - Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym foto
2
Krem:
Połowę mleka wlewamy do garnka. Dodajemy cukier, gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy proszek budyniowy z mąką. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy do powstania gładkiej i gęstej masy. Budyń studzimy pod przykryciem (po to aby nie powstał kożuch).
Krok 2 - Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym foto
3
W blenderze rozdrabniamy wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz wiórki z płatkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżymi truskawkami.
Krok 3 - Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 28.05.2015 18:28
można przeszmuglować trochę zdrowej pokrzywy do smacznych babeczek
Małgorzata Pin 28.05.2015 17:02
Samo zdrowie.
barbara11561 28.05.2015 16:36
Słodko,smacznie i zdrowo:)
Smaczna_B 28.05.2015 16:26
Cieszy oczy!!! Śliczne wykonanie.
Ola1young 28.05.2015 14:58
pysznie i kolorowo :)
VioletoweKucharzenie 28.05.2015 14:46
wszystko dzięki pokrzywie:-)
mirosława4 28.05.2015 14:32
jaki piękny wyrazisty kolor
VioletoweKucharzenie 28.05.2015 14:22
Rewelacyjne to mało powiedziane! Zachwycają kolorem i smakiem. Nigdy nie pomyślałabym, że pokrzywa w słodkim wydaniu pokarze tak pyszne oblicze. A poza tym ma zdrowotne właściwości! Polecam wszystkim niedowiarkom, bo do nie dawna sama nie wierzyłam w jej smak!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak