Babeczki z nashi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej typ 500

    300 g
  • jajka

    2
  • mleka 3,2%

    3/4 szk
  • cukru

    4 łyżki
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleka

    2 łyżki
  • biała posypka do ciast

  • olej rzepakowy

    1/2 szk
  • Polewa:

    50 deserowa w drażetkach
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babeczki z nashi foto
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub foremkami silikonowymi. Przygotować dwie miski. Do jednej wbić jajka, wlać mleko i olej i wymieszać. Do drugiej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać.
Krok 2 - Babeczki z nashi foto
Nashi obrać, opłukać i zetrzeć do mąki na tarce o grubych oczkach po czym wymieszać.
Krok 3 - Babeczki z nashi foto
Do płynnych składników przełożyć sypkie i najlepiej za pomocą widelca wymieszać składniki dość szybko. Ciasto rozdzielić do przygotowanych foremek.
Krok 4 - Babeczki z nashi foto
Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu babeczki wyjąć i wystudzić. Do rondelka wlać trochę wody, na rondelek postawić metalową miseczkę ( nie powinna dotykać wody ), wrzucić polewę, wlać mleko i podgrzewając doprowadzić do rozpuszczenia się polewy i połączenia z mlekiem.
Krok 5 - Babeczki z nashi foto
Miseczkę z polewą zdjąć z rondelka i każdą babeczkę zanurzać w polewie a następnie posypać posypką i układać gotowe babeczki na talerzu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 09.10.2013 12:08
przyznaję się nigdy nie jadłam nashi
malaczarna23 08.10.2013 16:26
super takie babeczki
Kasia35 08.10.2013 15:25
nie wiedziałam, że istnieją takie owoce jak nashi :)
everay 08.10.2013 15:02
bajeczne:))
Renata9 08.10.2013 14:57
pyszne te babeczki
Gracer 08.10.2013 14:23
super są naprawdę
Konczi 08.10.2013 14:07
Niebo w gębie ! fantastyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat