Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z musem malinowym i bitą śmietaną
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić ciasto i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
2. Mus malinowy:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Maliny umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, dodać cukier, resztę wody i zagotować. Gotować do momentu aż maliny się rozpadną. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić aż mus lekko stężeje.
3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, malinami i posypać posypką.