Babeczki z musem malinowym i bitą śmietaną

Babeczki z musem malinowym i bitą śmietaną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Słodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem malinowym i puszystą bitą śmietana to fajny pomysł na szybki deser do kawki w gronie najbliższych.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    280 g
  • masło 82%

    150 g
  • jajko

    1 szt.
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • cukier puder

    88 g

Mus malinowy:

  • maliny

    500 g
  • woda

    125 ml
  • cukier

    5 łyżek
  • żelatyna deserowa

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • bita śmietana

    1 szklanka
  • maliny

    1 garść
  • kolorowa posypka

    1 garść
  • margaryna do smarowania formy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić ciasto i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.


2. Mus malinowy:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Maliny umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, dodać cukier, resztę wody i zagotować. Gotować do momentu aż maliny się rozpadną. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić aż mus lekko stężeje.


3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, malinami i posypać posypką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat