Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna
280 g -
masło 82%
150 g -
jajko
1 szt. -
proszek do pieczenia
0.5 łyżeczki -
cukier puder
88 g
Mus malinowy:
-
maliny świeże
500 g -
woda
125 ml -
cukier
5 łyżek -
żelatyna deserowa
2 łyżeczki
Dodatkowo:
-
bita śmietana
1 szklanka -
maliny świeże
1 garść -
kolorowa posypka
1 garść -
margaryna do smarowania formy
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Babeczki z musem malinowym i bitą śmietaną
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić ciasto i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
2. Mus malinowy:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Maliny umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, dodać cukier, resztę wody i zagotować. Gotować do momentu aż maliny się rozpadną. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić aż mus lekko stężeje.
3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, malinami i posypać posypką.
Komentarze (0)