Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kremem kokosowym i mango curd
Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, pokrojone w kosteczkę zimne masło, wszystko skropić sokiem z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, w którym wykrawać kółka wielkości foremek do babeczek. Formy wykleić ciastem, ponakłuwać widelcem, następnie włożyć do lodówki do schłodzenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni na złoty kolor, ok 15-20 minut. Babeczki wystudzić przed nadziewaniem.
Krem kokosowy:
Kremówkę ubić, nie do końca, nie musi być ubita na sztywno. Dodać cukier, zmiksować, dodać wiórki kokosowe, zmiksować. W drugiej misce ubić lekko serek mascarpone, dodać do niego łyżkę masy kokosowej, szybko wymieszać, następnie dodać resztę masy i wszystko dokładnie połączyć.
Mango curd:
Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać do kilku dni w lodówce.
Ostudzone babeczki wypełniamy kremem kokosowym, na to kładziemy po łyżeczce ostudzonego kremu z mango. Od razu podajemy.
Smacznego :)