Babeczki z kremem kokosowym i mango curd

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • babeczki

    składniki na
  • mąka pszenna

    250 gram
  • masło

    200 gram
  • sok z cytyny

    1/2 sztuki
  • cukier

    100 gram
  • sól

    szczypta
  • krem kokosowy

    składniki na
  • cukier puder

    50 gram
  • wiórki kokosowe

    90 gram
  • serek mascarpone

    200 gram
  • mango curd

    składniki na
  • mango

    2 sztuki
  • sok z pomarańczy

    75 ml
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • śmietanka kremowa

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • skrobia

    3 łyżeczki
  • cukier

    90 gram
  • jaja

    2 sztuki
  • kremówka

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonać babeczki:
Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, pokrojone w kosteczkę zimne masło, wszystko skropić sokiem z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, w którym wykrawać kółka wielkości foremek do babeczek. Formy wykleić ciastem, ponakłuwać widelcem, następnie włożyć do lodówki do schłodzenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni na złoty kolor, ok 15-20 minut. Babeczki wystudzić przed nadziewaniem.

Krem kokosowy:
Kremówkę ubić, nie do końca, nie musi być ubita na sztywno. Dodać cukier, zmiksować, dodać wiórki kokosowe, zmiksować. W drugiej misce ubić lekko serek mascarpone, dodać do niego łyżkę masy kokosowej, szybko wymieszać, następnie dodać resztę masy i wszystko dokładnie połączyć.

Mango curd:
Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać do kilku dni w lodówce.
Ostudzone babeczki wypełniamy kremem kokosowym, na to kładziemy po łyżeczce ostudzonego kremu z mango. Od razu podajemy.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata22 11.11.2013 21:35
świetny pomysl z tym mango curd
rjustysia 06.06.2013 22:18
Cieszą nie tylko żołądek, ale i oczy :)
Zosia1 27.04.2013 11:29
ciekawy ten mango curd:)
Granita 12.04.2013 01:02
ciekawy przepis,tylko sporo składników:(
ONY_za_kare 02.04.2013 15:19
super babeczki:)
rutynka 02.04.2013 09:58
wyglądają rewelacyjnie!
chrupnij-sobie.pl 30.03.2013 16:00
jakie wiosenne! muszą być pyszne i od razu do schrupania.! Mniamuśne!
joanna__s 28.03.2013 13:05
Pycha!! Piękny kolor, wiosenny.
Andrzej8 28.03.2013 11:05
wygląda super
mysza75 28.03.2013 10:58
Piękne babeczki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat