Przepis i sposób przygotowania na: Babcine ciasto z truskawkami i posypką
Drożdże kruszymy i wrzucamy do ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut aby wyrosły.
Następnie wlewamy je do mąki, dodajemy także 5 dag miękkiego masła i jedno jajko- wyrabiamy ciasto- przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę by jeszcze wyrosło.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia- przykrywamy znów na kilkanaście minut ściereczką.
Truskawki myjemy i osuszamy- kroimy na połówki lub mniejsze kawałki- układamy na cięście- posypujemy cynamonem.
Ze 130 g zimnego masła i 100 g mąki oraz 130 g cukru i cukru waniliowego robimy kruszonkę- kruszymy ją na truskawki.
Ciasto pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.