Baba śmietanowo-serowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • smietana 18%

    1 litr
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżki
  • cukier puder

    0,5 szkl
  • biszkopty okrągłe

    4 szt
  • biały ser

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Baba śmietanowo-serowa foto
Śmietanę podgrzać z cukrem i żelatyną,aby cukier i żelatyna się rozpuściły. Ostudzoną śmietanę ubić mikserem.
Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy,dodać do śmietany,zmiksować.
Krok 2 - Baba śmietanowo-serowa foto
Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gotowanej wody,dobrze rozmieszać,odstawić do lekkiego stężenia. Wylać galaretkę na dno formy,odstawić do lodówki do stężenia.
Krok 3 - Baba śmietanowo-serowa foto
Następnie wylać połowę masy serowo-śmietanowej , powkładać przekrojone na połowę biszkopty
Krok 4 - Baba śmietanowo-serowa foto
Zalać resztą śmietany,odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed wyjęciem babki z formy, zanurzyć formę w ciepłej wodzie,wyjąć na talerz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat