baba cytrynowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

skórka

  • cytryna

    2 szt
  • woda

    100 ml
  • cukier drobny

    100 gram

ciasto

  • sok z cytryny

    1 szt
  • mąka

    30 dag
  • cukier

    20 dag
  • śmietana kwaśna

    6 łyżek
  • jaja

    6 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    250 gram
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - baba cytrynowa foto
Cytrynę obieram bardzo cienko ze skórki. Najlepiej gdyby nie było na niej albedo.
Krok 2 - baba cytrynowa foto
Następnie kroję ją w kosteczkę. niezbyt dużą.
Krok 3 - baba cytrynowa foto
Do rondelka wlewam wodę, dodaję cuier i skórkę. Ustawiam na ogniu.
Krok 4 - baba cytrynowa foto
Skórkę należy gotować ,aż stanie się ona przezroczysta(okolo 20-25 minut)
Odcedzamy z syropu, który mozna wykorzystać do słodzenia herbaty.
Krok 5 - baba cytrynowa foto
Z 1 cytryny wyciskamy sok ,ktory posłuży nam jao aromat do ciasta.
Krok 6 - baba cytrynowa foto
No i ciasto.
Margarynę ukieramy robotem na gładką i pulchną masę.
Krok 7 - baba cytrynowa foto
Dodajemy cukier i dalej urabiamy masę.Kolejno po jednym żółtku wlewamy i mieszamy dalej.
Krok 8 - baba cytrynowa foto
Potem dodajemy mąkę.
Krok 9 - baba cytrynowa foto
Następnie śmietanę. KOniecznie gęstą!
Krok 10 - baba cytrynowa foto
Dla aromatu wlewamy wcześniej wyciśnięty sok z cytryny.Delikatnnie mieszamy.
Krok 11 - baba cytrynowa foto
Przedostatnim krokiem jest wymieszanie masy z przygotowaną kandyzowaną skórką z cytry. Jest ona o niebo lepsza od tej którą możemy kupić w sklepie.
Krok 12 - baba cytrynowa foto
Na koniec ubijamy piane z białek i dokłanie , ale delikatnie mieszamy. Najlepiej łyżką.
Krok 13 - baba cytrynowa foto
Formy do babek smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ja mam małe formy do babek, dlatego użyłam dwóch.
Krok 14 - baba cytrynowa foto
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na okolo 40 minut.
Krok 15 - baba cytrynowa foto
Nim wyjmnie się babki warto sprawdzić czy są już dobrze upieczone. Test suchhego patyczka. Nie wyciągamy od razu z formy. Odczekujemy 5 minut. Smacznego.
moni0212
Można oprószyć ja cukrem pudrem lub polać lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 05.04.2014 22:43
W sam raz na wielkanoc.
Pani Domu 05.04.2014 16:32
ładne baby
everay 05.04.2014 16:07
napewno pyszna
Jadwiga/Jaga85 05.04.2014 15:49
Uwielbiam cytrynowe ciasta!!!
Marta1986 05.04.2014 15:03
bardzo smaczne
2milutka 05.04.2014 14:59
ładnie wyrosła:)
gosia56 05.04.2014 14:15
super babka;)
IlonaAlbertos 05.04.2014 14:07
Smakowita babka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat