Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ośmiornica

    2 szt
  • ryż basmati

    200 g
  • woda zimna

    2 l
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżki
  • pomidory krojone z puszki

    1 szt
  • Papryka słodka mielona Prymat

    4 łyżki
  • ajvar

    3 łyżki
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • sok z cytryny

  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • papryczka chili

    2 szt
  • cebula biała

    2 szt
  • oliwa

    20 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy foto
Zamrożone ośmiornice wrzucamy do garnka i zalewamy 2-3 szklankami wody. Dodajemy cebulę, liście laurowe i cebulę. Gotujemy na małym ogniu aż cebula zrobi się miękka.
Krok 2 - Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy foto
Kroimy w drobną kosteczkę obraną cebulę.
Krok 3 - Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy foto
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Krok 4 - Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy foto
Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pomidory i gotujemy około 15 minut.
Krok 5 - Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy foto
Gotujemy zgodnie z instrukcją ryż na al dente.
Krok 6 - Arroz de polvo - potrawka z ośmiornicy foto
Zabieramy 800 ml wywaru z ośmiornicy i dolewamy do naszych pomidorów. Z ośmiornicy tylko jemy macki które kroimy na 3-4 cm kawałki i dodajemy do naszego dania. Doprawiamy papryką oraz pikantnym ajvarem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat