Anusiowa galareta wieprzowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonko

    1 szt
  • nóg wieprzowych

    1 szt
  • łopatka

    700-800 gram
  • czosnek

    1 główka
  • sól

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Anusiowa galareta wieprzowa foto
Golonkę (ja używam tylnej) podzielić na mniejsze części (szybciej się ugotuje). Łopatkę pokroić na kawałki. Wszystko (golonkę, łopatkę, nogę) umyć i włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać czosnek (ja lubię dużo). Gotować do miękkości mięsa. POd koniec gotowania dodać sól i pieprz wg uznania.
Krok 2 - Anusiowa galareta wieprzowa foto
Mięso wyjąć z wywaru, oddzielić od kości. Podzielić na małe kawałki.
Krok 3 - Anusiowa galareta wieprzowa foto
Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Kawałki mięsa przełożyć do salaterek, półmisków, talerzy (co kto lubi). Zalać rosołem z rozpuszczoną żelatyną. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Krok 4 - Anusiowa galareta wieprzowa foto
Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ankaryba 21.07.2013 23:58
smaczna :-)
Habibi 05.06.2013 19:21
Galaretę wieprzową (zwłaszcza z samych nóżek) lubię od dzieciństwa i właśnie od dłuższego czasu mam na nią chęć :)
Dorota59 25.04.2013 11:08
Uwielbiam zimne nóżki
miki47 28.03.2013 09:15
bardzo smacznie
Bernadeta1 20.03.2013 22:40
dawno nie robilam a lubię
Misada 24.02.2013 19:21
bardzo dobra
Krzysiek3 24.02.2013 19:16
smaczna
Klisza 24.02.2013 19:10
lubię taką galaretę
Iwka 24.02.2013 19:05
tradycyjnie
Silver Teaspoon 24.02.2013 16:04
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat