Przepis i sposób przygotowania na: Anielski puch, czyli ciasto na samych białkach
1. Do jednej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy 1 szklankę cukru pudru.
2. W drugiej misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna, stopniowo dodajemy pozostałą część cukru pudru, sok i skórkę z cytryny.
3. Do ubitej piany stopniowo dodajemy przesianą mąkę (wraz z cukrem) i delikatnie łączymy z pianą za pomocą drewnianej łyżki.
4. Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 30 min.
Masa przygotowana z podanych składników wypełniła mi całą formę do babki oraz około 1/2 formy zwanej keksówką. Nie było to działanie zamierzone, ale efekt braku świadomości w zakresie ilości masy, jaka wyjdzie z tejże proporcji. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zapewne upieczenie wszystkiego w większej tortownicy, co doradzam.