Anielski omlet

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3 szt
  • szynka

    3 plastry
  • ser żółty

    100 gram
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka rozklepać w kubeczku, dodać sól i pieprz.
Na patelni usmażyć pokrojoną w kosteczkę szynkę.
Na to wlać rozklepane jajka i smażyć na wolnym ogniu. Gdy omlet podsmaży się przewrócić go na drugą stronę. Smażyć kilkanaście sekund na wolnym ogniu.
Na górę posypać starty ser żółty i złożyć omlet na pół, smażyć pod przykryciem, aby ser się rozpuścił. Omlet ma wyglądać jak półksiężyc;)
Po chwili obrócić go jeszcze na druga połówkę.
Omlet podaję z ketchupem.

Rada: do smażenia omletu najlepiej użyć małej patelni (ok 20-30 cm średnicy).
Czasem zamiast szynki używam boczku, smakuje równie dobrze;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KasiaK90 02.09.2011 17:04
pyszny
stokrotka 13.04.2011 07:09
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat