Ananasowo-pomarańczowe piersi kurczaka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi kurczaka

    2
  • pomarańcze

    3
  • miodu

    1,5 łyżki
  • cukru pudru

    5 dag
  • ciemnego sosu sojowego

    łyżeczka
  • octu winnego

    łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • przyprawa pięć smaków

  • oliwa

  • ananas

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić i lekko rozbić. Do garnka wlać sok z dwóch pomarańczy, miód, ocet winny, ciemny sos sojowy, wsypać przyprawę \"pięć smaków\", sól i pieprz - ilościowo według uznania, gotować ok. 5 minut i odstawić do ostudzenia. Chłodną marynatą zalać mięso i wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnie przyrządzić sos: pokroić ananasa, wrzucić do garnuszka, dolać do niego sok z pozostałej pomarańczy, wsypać cukier puder i gotować do momentu aż powstanie syrop, po czym ostudzić. Blachę wysmarować oliwą, ułożyć na niej piersi z kurczaka i piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210 st., co jakiś czas obracając piersi i smarując je marynatą. Po upieczeniu podawać ze schłodzonym sosem ananasowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 07.09.2011 11:08
Według mnie może być bardzo smaczne :) i pewnie jest ;)
Edyta38 29.04.2011 12:30
pychotka palce lizac
Grażyna13 20.01.2011 10:01
podoba mi się !
bami 17.12.2010 10:35
Powinny wyjść ananasowo-pomarańczowe piersi kurczaka :D ;)
romanrafal 16.12.2010 16:08
ciekawe co wyjdzie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat