Piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić i lekko rozbić. Do garnka wlać sok z dwóch pomarańczy, miód, ocet winny, ciemny sos sojowy, wsypać przyprawę \"pięć smaków\", sól i pieprz - ilościowo według uznania, gotować ok. 5 minut i odstawić do ostudzenia. Chłodną marynatą zalać mięso i wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnie przyrządzić sos: pokroić ananasa, wrzucić do garnuszka, dolać do niego sok z pozostałej pomarańczy, wsypać cukier puder i gotować do momentu aż powstanie syrop, po czym ostudzić. Blachę wysmarować oliwą, ułożyć na niej piersi z kurczaka i piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210 st., co jakiś czas obracając piersi i smarując je marynatą. Po upieczeniu podawać ze schłodzonym sosem ananasowym.