amoniaczki

amoniaczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dkg
  • margaryna

    10 dkg
  • cukier

    10 dkg
  • mleko

    1 szkl
  • jajko

    2 szt
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • tłuszcz do formy

  • amoniak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotować. We wrzącym mleku rozpuścić amoniak, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i margaryną,dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto i pozostawić w lodówce do następnego dnia. Schłodzone ciasto rozwałkować za grubość 1 cm., wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec e gorącym piekarniku, aż się zarumienią.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

22.05.2011 22:45
niezłe

zawadka

04.05.2011 10:30
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat