Przepis i sposób przygotowania na: Amerykańska pizza
Sos: łyzka oliwy, cebula, 2 ząbki zgniecione czosnku, puszka pomidorów bez skórki, bazylia suszona, oregano suszone, łyzeczka cukru, sól i pierpz. Oliwe rozgrzac, włozyc pokrojona cebulę, smazyc 5 min, dodać czosnek na 1 min. wlac pomidory, dac zioła, cukier i na wolnym ogniu gotowac 10 minut. Doprawic solą i pieprzem. Lekko ostudzić.
Nadzienie: Mieso przesmażyc przez 5 minut, odlac ewentualny płyn, ostudzić. doprawic sola, pieprzem, oregano. Papryki pokroic w kostke, pieczarki i pomidory w plasterki. Na spodzie ciasta rozsmarowac sos, na niego wylozyc mięso mielone, poukładac papryke kolorowa, palsterki pieczarek i pomidorów, posypac wszystko serem. Brzegi ciasta posmarowac oliwa i piec przez 25 minut az ser sie roztopi. Przed przekrojeniem odczekac 5 minut. Mozna pod ser a miedzy pomidory dać pokrojone zielone oliwki.