Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amerykanki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
palma 1 kostka
jajko 3 sztuki
cukier 1 i 1/4 szklanki
mleko 1/2 litra
amoniak 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Amerykanki

Kroki postępowania

1
Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier i dobrze utrzeć.
Krok 1 - Amerykanki foto
2
Do utartej z cukrem palmy dodawać stopniowo po jednym jajku i dalej ucierać.
Krok 2 - Amerykanki foto
3
Mleko mocno podgrzać (ma być gorące). Dodać do niego amoniak i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Amerykanki foto
4
Do palmy z cukrem i jajkami dodawać mąkę...
Krok 4 - Amerykanki foto
5
... na przemian z mlekiem z amoniakiem.
Krok 5 - Amerykanki foto
6
Dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Amerykanki foto
7
Masę kłaść łyżką na natłuszczoną blachę (ok. 1,5-2 łyżki na porcję).
Krok 7 - Amerykanki foto
8
Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Amerykanki powinny zostać blade, tylko od spodu lekko się zrumienić. Spód ostudzonych amerykanek polukrować.
Krok 8 - Amerykanki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 25.08.2012 19:04
smakowite !
Beatris 20.08.2012 18:18
Mleko leciutko przestygło jak dodawałam do utartej z cukrem palmy jajka, ale gdy wlewałam je do masy nadal było bardzo ciepłe.
owca441 20.08.2012 16:48
czy mleko dodajemy gorące
parysek10 20.08.2012 14:11
wspaniałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak