Amerykanki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • palma

    1 kostka
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    1 i 1/4 szklanki
  • mleko

    1/2 litra
  • amoniak

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Amerykanki foto
Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier i dobrze utrzeć.
Krok 2 - Amerykanki foto
Do utartej z cukrem palmy dodawać stopniowo po jednym jajku i dalej ucierać.
Krok 3 - Amerykanki foto
Mleko mocno podgrzać (ma być gorące). Dodać do niego amoniak i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Amerykanki foto
Do palmy z cukrem i jajkami dodawać mąkę...
Krok 5 - Amerykanki foto
... na przemian z mlekiem z amoniakiem.
Krok 6 - Amerykanki foto
Dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Amerykanki foto
Masę kłaść łyżką na natłuszczoną blachę (ok. 1,5-2 łyżki na porcję).
Krok 8 - Amerykanki foto
Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Amerykanki powinny zostać blade, tylko od spodu lekko się zrumienić. Spód ostudzonych amerykanek polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 25.08.2012 19:04
smakowite !
Beatris 20.08.2012 18:18
Mleko leciutko przestygło jak dodawałam do utartej z cukrem palmy jajka, ale gdy wlewałam je do masy nadal było bardzo ciepłe.
owca441 20.08.2012 16:48
czy mleko dodajemy gorące
parysek10 20.08.2012 14:11
wspaniałe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat