Ambasador.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    pół szklanki
  • mąka pszenna

    pół szklanki
  • mąka ziemniaczana

    pół szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa

  • galaretka pomarańczowa

    1 sztuka
  • galaretka truskawkowa

    1 sztuka
  • galaretka agrestowa

    1 sztuka
  • galaretka owoce leśne

    1 sztuka
  • rodzynki

    10 dag
  • orzechy włoskie

    3 łyżki
  • ananas w puszce

    1 puszka
  • czekolada mleczna

    5 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    pół szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki

Dodatkowo

  • czekolada mleczna

    4 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ambasador. foto
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodać cukier i ubijać,dodać żółtka.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać.Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25 cm.Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 2 - Ambasador. foto
Galaretki: czerwoną,zieloną i owoce leśne rozpuścić ,każdą osobno w 1 szklance gorącej wody.Odstawić do zastygnięcia.
Krok 3 - Ambasador. foto
Zastygnięte galaretki ,orzechy,czekoladę i odsączone ananasy pokroić w kostkę.
Krok 4 - Ambasador. foto
Mleko zagotować z cukrem,dodać żelatynę i dokładnie wymieszać,nie gotować z żelatyną.Pomarańczową galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki gorącej wody i dodać do mleka,wymieszać.Ostudzić.
Do zimnego zastygającego mleka dać pokrojone galaretki,orzechy,ananasy czekoladę,Wymieszać i wylać na biszkopt.Najlepiej do zamkniętej tortownicy.
Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.Gotowe ciasto posypać startą czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 10.04.2017 18:33
Bardzo polecam to ciasto.
Alex_M 10.02.2016 13:12
podoba mi się to ciacho :)
gusia1000 15.04.2015 23:00
Znane i dobre ciasto.
Babeczka35 23.03.2015 17:47
Zapewniam,że ciasto jest pyszne.:)
Klausia 16.03.2015 23:57
lubię to :)
IKrakowianka 16.03.2015 20:44
podoba mi się :)
Grazyna0211 16.03.2015 17:59
pyszne ciasto
MałaMi89 16.03.2015 14:35
Widzę, że to bardzo bogata wersja ambasadora :) u mnie robi się np. bez orzechów i ananasa, a czekoladowa to tylko polewa i to nie z czekolady a kakao :) ciekawa jestem tej wersji, jak bardzo smaczna musi być skoro jest tak "na bogato" :D
paulina2157 16.03.2015 12:46
fajne ciasto nigdy nie jadłam
Pietruszka 16.03.2015 11:37
słyszałam dużo dobrego o tym cieście, ale jeszce nigdy go nie robiłam i nie jadłam. Wygląda bardzo ładnie i pewnie jest pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat