Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ambasador.

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier pół szklanki
mąka pszenna pół szklanki
mąka ziemniaczana pół szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa

galaretka pomarańczowa 1 sztuka
galaretka truskawkowa 1 sztuka
galaretka agrestowa 1 sztuka
galaretka owoce leśne 1 sztuka
rodzynki 10 dag
orzechy włoskie 3 łyżki
ananas w puszce 1 puszka
czekolada mleczna 5 dag
mleko 1 szklanka
cukier pół szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Dodatkowo

czekolada mleczna 4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Ambasador.

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodać cukier i ubijać,dodać żółtka.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać.Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25 cm.Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 1 - Ambasador. foto
2
Galaretki: czerwoną,zieloną i owoce leśne rozpuścić ,każdą osobno w 1 szklance gorącej wody.Odstawić do zastygnięcia.
Krok 2 - Ambasador. foto
3
Zastygnięte galaretki ,orzechy,czekoladę i odsączone ananasy pokroić w kostkę.
Krok 3 - Ambasador. foto
4
Mleko zagotować z cukrem,dodać żelatynę i dokładnie wymieszać,nie gotować z żelatyną.Pomarańczową galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki gorącej wody i dodać do mleka,wymieszać.Ostudzić.
Do zimnego zastygającego mleka dać pokrojone galaretki,orzechy,ananasy czekoladę,Wymieszać i wylać na biszkopt.Najlepiej do zamkniętej tortownicy.
Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.Gotowe ciasto posypać startą czekoladą.
Krok 4 - Ambasador. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 10.04.2017 18:33
Bardzo polecam to ciasto.
Alex_M 10.02.2016 13:12
podoba mi się to ciacho :)
gusia1000 15.04.2015 23:00
Znane i dobre ciasto.
Babeczka35 23.03.2015 17:47
Zapewniam,że ciasto jest pyszne.:)
Klausia 16.03.2015 23:57
lubię to :)
IKrakowianka 16.03.2015 20:44
podoba mi się :)
Grazyna0211 16.03.2015 17:59
pyszne ciasto
MałaMi89 16.03.2015 14:35
Widzę, że to bardzo bogata wersja ambasadora :) u mnie robi się np. bez orzechów i ananasa, a czekoladowa to tylko polewa i to nie z czekolady a kakao :) ciekawa jestem tej wersji, jak bardzo smaczna musi być skoro jest tak "na bogato" :D
paulina2157 16.03.2015 12:46
fajne ciasto nigdy nie jadłam
Pietruszka 16.03.2015 11:37
słyszałam dużo dobrego o tym cieście, ale jeszce nigdy go nie robiłam i nie jadłam. Wygląda bardzo ładnie i pewnie jest pyszne
marcia7 16.03.2015 11:34
sprawdzone i smaczne
gosia1988 16.03.2015 10:36
piękne, ale bym zjadła taki kawałek :)
Babeczka35 16.03.2015 10:17
Dziękuję;)
Skotka 16.03.2015 10:01
Pysze ciacho:)
Krystyna32 16.03.2015 09:56
wygląda pysznie
zabcia117 16.03.2015 09:49
Pychotka :)
Michał2 16.03.2015 09:42
niezłe ciasto
AgaS10 16.03.2015 08:39
Świetne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak