Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

a'la placki po węgiersku

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
1 kg
cebula
1 sztuka
mąka
na oko
olej do smażenia
mięso wieprzowe bez kości
0,5 kg
czosnek
2 ząbki
przecier pomidorowy
500 ml
oregano
1 szczypta
Sklep Prymat
bazylia
1 szczypta
Sklep Prymat
cząber
1 szczypta
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: a'la placki po węgiersku

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na drobnej tarce. Następnie do startych ziemniaków dodajemy mąkę i doprawiamy według uznania. Smażymy przed podaniem.

Sos:
Mięso kroimy w niewielkie kawałki i smażymy. Następnie dodajemy cebulę i dalej smażymy. Jeżeli cebula nam się już podsmażyła' dolewamy trochę wody i dusimy mięso i cebulę. Kiedy mięso już jest miękkie dodajemy cały przecier pomidorowy (ok. 500 ml). Dodajemy czosnek i doprawiamy według uznania. Sos zagęszczamy mąką.

Placki polewamy sosem, dajemy kleksa ze śmietany i przystrajamy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.02.2013 00:16
warto takie robić.
babajaga1969 19.11.2012 16:24
dobre danie
Poison1988 19.11.2012 13:57
świetne!
aisoglam 19.11.2012 13:07
Fajny przepis
Adamorek 19.11.2012 11:33
ciekawa wersja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak