A'la gołąbki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1
  • kasza jęczmienna

    0,5 kg
  • ryż

    4 łyżki
  • woda

    2 szklanki
  • mięso mielone

    1 kg
  • słonina

    10 dkg
  • cebula

    3
  • jajko

    2
  • sól

    do smaku
  • przyprawa do potraw

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - A'la gołąbki foto
Kaszę i ryż zalać gorącą wodą do spęcznienia. W między czasie wytopić słoninę. Do wytopionej dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Dodać do sparzonej kaszy i ryżu, mięso, jajka i zeszkloną cebulę. Doprawić jarzynką , czarnym pieprzem i solą. Należy doprawić" ciut za dużo" gdyż podczas duszenia aromaty zostaną pochłonięte przez pęczniejącą kaszę i ryż. Dodać drobno pokrojoną zasoloną kapustę. Doprawić oregano.
Krok 2 - A'la gołąbki foto
Farsz uformować w wałeczki. Obsmażyć na oleju na złoty kolor.
Krok 3 - A'la gołąbki foto
Ułożyć w szerokim garnku i zalać wodą. Przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Następnie zostawić w garnku do stygnięcia.
Krok 4 - A'la gołąbki foto
A'la gołąbki bardzo dobrze smakują polane sosem pomodoro http://www.doradcasmaku.pl/przepis/241503/pikantny-sos-pomodoro.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda24 14.01.2013 17:14
czyli gołąbki bez kapusty na wierzchu tylko w środku :)
Adam/ZUB3R 24.12.2012 15:12
smaczne
babajaga1969 24.08.2012 22:19
Z takim gołąbkiem to bym polatała...gdybym go tylko mogła zjeść, bo wygląda odlotowo.
Mysiunia 13.08.2012 15:20
Apetyczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat