Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A'la gołąbki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1
kasza jęczmienna 0,5 kg
ryż 4 łyżki
woda 2 szklanki
mięso mielone 1 kg
słonina 10 dkg
cebula 3
jajko 2
sól do smaku
przyprawa do potraw do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: A'la gołąbki

Kroki postępowania

1
Kaszę i ryż zalać gorącą wodą do spęcznienia. W między czasie wytopić słoninę. Do wytopionej dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Dodać do sparzonej kaszy i ryżu, mięso, jajka i zeszkloną cebulę. Doprawić jarzynką , czarnym pieprzem i solą. Należy doprawić" ciut za dużo" gdyż podczas duszenia aromaty zostaną pochłonięte przez pęczniejącą kaszę i ryż. Dodać drobno pokrojoną zasoloną kapustę. Doprawić oregano.
Krok 1 - A'la gołąbki foto
2
Farsz uformować w wałeczki. Obsmażyć na oleju na złoty kolor.
Krok 2 - A'la gołąbki foto
3
Ułożyć w szerokim garnku i zalać wodą. Przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Następnie zostawić w garnku do stygnięcia.
Krok 3 - A'la gołąbki foto
4
A'la gołąbki bardzo dobrze smakują polane sosem pomodoro http://www.doradcasmaku.pl/przepis/241503/pikantny-sos-pomodoro.html
Krok 4 - A'la gołąbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 14.01.2013 17:14
czyli gołąbki bez kapusty na wierzchu tylko w środku :)
Adam/ZUB3R 24.12.2012 15:12
smaczne
babajaga1969 24.08.2012 22:19
Z takim gołąbkiem to bym polatała...gdybym go tylko mogła zjeść, bo wygląda odlotowo.
Mysiunia 13.08.2012 15:20
Apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak