Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitny pasztet z galaretką śliwkową
1.wątróbkę płuczemy i oczyszczamy z błon,
2.cebulę kroimy w piórka,
3.na oleju podsmażamy cebulę mieszając (około 5 min), dodajemy wątróbkę i dalej smażymy aż wątróbka będzie miękka,
4.przestudzone mięso, wątróbkę z cebulką i czosnkiem mielimy dwa razy aby uzyskać kremową konsystencję,
5.do zmielonej masy dodajemy masło (najlepiej jeśli masło ma pokojową temperaturę), mieszamy wszystko razem aż mięsna masa dokładnie połączy się z masłem i nabierze aksamitnej konsystencji,
6.tak przygotowany pasztet wykładamy do miseczki lub innego głębokiego naczynia i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Galaretka śliwkowa
1.śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki,
2.wrzucamy śliwki na patelnię lub garnka o grubym dnie, wlewamy brandy i podsmażamy, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy około 15 min. bez przykrycia mieszając od czasu do czasu,
3.następnie przecieramy przez sitko aby pozbyć się skórek,
4.przetarte śliwki doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy tak długo aż się dobrze rozpuści,
5.odstawiamy do przestygnięcia,
6.kiedy galaretka jest zimna i lekko zgęstnieje zalewamy nią pasztet i znowu wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.
7.Nastepnie życze wam smacznego!