Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aioli

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 sztuki
msztarda Dijon 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 100 ml
olej rzepakowy 100 ml
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Aioli

1. Do malaksera lub wysokiego pojemnika od blendera ręcznego włóż żółtka, musztardę i czosnek.
2. Włącz malakser i wszystko dokładnie zmiksuj.
3. Nie wyłączając malaksera, powoli wlewaj oliwę i olej, do powstania masy o konsystencji majonezu.
4. Posmakuj i dodaj soli i pieprzu według uznania.
RADA: Sos aioli świetnie smakuje z moją Kanapką madrycką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 16.10.2013 16:12
woooow!! inne, fajne, apetyczne;)
2milutka 16.10.2013 15:53
nie spotykane:)
Sylwia26 16.10.2013 15:45
ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak