Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

3 bit

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 0,5 l
budyń waniliowy 2
galaretka cytrynowa 1
margaryna 1
herbatniki 2
krakersy 1
masa kajmakowa 1
śmietana kremówka 1
Żelatyna wieprzowa Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: 3 bit

Kroki postępowania

1
1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę cytryową. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej cukier puder a nastepnie ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.

Krok 1 - 3 bit foto
2
Na blaszkę wykładamy herbatniki i przygotowaną masę budyniową.
Krok 2 - 3 bit foto
3
Masę budyniową przykrywamy krakersami.
Krok 3 - 3 bit foto
4
Na krakersy wykładamy masę kajmakową.
Krok 4 - 3 bit foto
5
Masa kajmakowa musi byc przykryta herbatnikami maślanymi.
Krok 5 - 3 bit foto
6
Na herbatniki wykładamy ubitą bitą śmietanę z dodatkiem żelatyny, która trzeba rozpuścić w kieliszku gorącej wody, ostudzić i pod koniec ubijania delikatnie dodawać do śmietany. Wierch ciasta posypać starta na dużych oczkach czekoladą.
Krok 6 - 3 bit foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 28.08.2015 21:34
już dawno takiego nie robiła,pyszne !
Bernadeta1 28.08.2015 15:38
bardzo smaczne ciasto
Zdzisław 28.08.2015 15:33
takie słodkości uwielbiam
Motorek 28.08.2015 10:10
smaczne ciasto
inka2012 28.08.2015 10:00
smacznie wygląda :)
bertpvd 28.08.2015 09:26
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak