Sok z truskawek na zimę

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    2 kg
  • cukier

    1/2 kg
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki obrać i opłukać. Wsypać do miski i odstawić na 3-4 godziny aż puszczą sok. Przełożyć do garnka i powoli ogrzewać aż do zagotowania. Gotować ok 10 min i przelać przez sito czy durszlak.
Sok nalewamy do słoików czy też butelek(można doprawić sokiem z cytryny), wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy ok 20min.
Jeśli wolimy sok bardziej słodki dodajemy więcej cukru. Truskawki które zostają na sicie można wykorzystać do naleśników albo ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat