Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z truskawek na zimę

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 2 kg
cukier 1/2 kg
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z truskawek na zimę

Truskawki obrać i opłukać. Wsypać do miski i odstawić na 3-4 godziny aż puszczą sok. Przełożyć do garnka i powoli ogrzewać aż do zagotowania. Gotować ok 10 min i przelać przez sito czy durszlak.
Sok nalewamy do słoików czy też butelek(można doprawić sokiem z cytryny), wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy ok 20min.
Jeśli wolimy sok bardziej słodki dodajemy więcej cukru. Truskawki które zostają na sicie można wykorzystać do naleśników albo ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak