Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie knedle twarogowo-soczewicowe z jogurtowym sosem truskawkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

knedle

soczewica konserwowa 400 g
słodki ser typu włoskiego 150 g
żółtko jajek 1
mąka orkiszowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól szczypta
cukier waniliowy 3 łyżki
skórka z cytryny 1/2

farsz

słodki ser typu włoskiego 150 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

sos

jogurt naturalny 300 g
truskawki kilka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie knedle twarogowo-soczewicowe z jogurtowym sosem truskawkowym

Odsączoną soczewicę blendujemy, łączymy z serkiem, żółtkiem, skórką cytrynową, cukrem i solą. Wyrabiamy ciasto dłonią stopniowo dodając mąki.

Farsz- Wszystkie składniki farszu dokładnie blendujemy.

Ciasto soczewicowe dzielimy na 8 równych części. Bierzemy łyżeczkę farszu i otulamy ją ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy z sosem jogurtowym (jogurt wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać zblendowane truskawki i dokładnie wymieszać). Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 06.07.2015 20:54
bardzo ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak