Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słodkie knedle twarogowo-soczewicowe z jogurtowym sosem truskawkowym

5.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

knedle

soczewica konserwowa
400 g
słodki ser typu włoskiego
150 g
żółtko jajek
1
mąka orkiszowa
1 szklanka
mąka ziemniaczana
1 łyżka
sól
szczypta
Sklep Prymat
cukier waniliowy
3 łyżki
Sklep Prymat
skórka z cytryny
1/2

farsz

słodki ser typu włoskiego
150 g
cukier waniliowy
1 łyżeczka
Sklep Prymat
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka

sos

jogurt naturalny
300 g
truskawki
kilka
cukier waniliowy
1 łyżeczka
Sklep Prymat
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie knedle twarogowo-soczewicowe z jogurtowym sosem truskawkowym

Odsączoną soczewicę blendujemy, łączymy z serkiem, żółtkiem, skórką cytrynową, cukrem i solą. Wyrabiamy ciasto dłonią stopniowo dodając mąki.

Farsz- Wszystkie składniki farszu dokładnie blendujemy.

Ciasto soczewicowe dzielimy na 8 równych części. Bierzemy łyżeczkę farszu i otulamy ją ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy z sosem jogurtowym (jogurt wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać zblendowane truskawki i dokładnie wymieszać). Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 06.07.2015 20:54
bardzo ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak