Rabarbar w cieście

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajko

    6 szt
  • mąka pszenna

    3 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • kakao

    3 łyżki
  • olej

    1 szkl
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka z czubkiem
  • woda

    2-3 łyżki
  • masa

  • ser

    ok 1/2 kg sera na serniki
  • cukier

    3 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1/2 op
  • śmietana

    ok 3 łyżki
  • Dodatki:

  • rabarbar

    4-5 łodyg dużych
  • truskawki świeże

    ok 1 1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki(jeśli z kompotu osączyć i przed samym położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej) oczyścić, opłukać i osączyć.
Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać mąkę z kakao, proszkiem, sodą i wodę (można dodać cynamon albo dowolny aromat). Ciasto przełożyć do przygotowanej dużej blaszki i zasypać pokrojonym na większe kawałki rabarbarem.
Ser połączyć z budyniem i mlekiem albo śmietaną, doprawić do smaku cukrem i wyłożyć na rabarbar. Zasypać przygotowanymi truskawkami.
Piec ok 45min (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 28.06.2017 14:11
ciekawy przepis !!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat