Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
jajko
6 szt -
mąka pszenna
3 szkl -
cukier
1 szkl -
kakao
3 łyżki -
olej
1 szkl -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka z czubkiem -
woda
2-3 łyżki -
masa
-
ser
ok 1/2 kg sera na serniki -
cukier
3 łyżki -
budyń śmietankowy
1/2 op -
śmietana
ok 3 łyżki -
Dodatki:
-
rabarbar
4-5 łodyg dużych -
truskawki świeże
ok 1 1/2 szkl
Przepis i sposób przygotowania Rabarbar w cieście
Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać mąkę z kakao, proszkiem, sodą i wodę (można dodać cynamon albo dowolny aromat). Ciasto przełożyć do przygotowanej dużej blaszki i zasypać pokrojonym na większe kawałki rabarbarem.
Ser połączyć z budyniem i mlekiem albo śmietaną, doprawić do smaku cukrem i wyłożyć na rabarbar. Zasypać przygotowanymi truskawkami.
Piec ok 45min (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Komentarze (1)