Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podsmażane pierożki do barszczyku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 50 dag
jajko 1 szt
olej 2 łyżki
woda gorąca 1 1/2 kg
Farsz:
kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 2 duże garści
cebula 2 szt
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Podsmażane pierożki do barszczyku

Kapustę pokroić, zalać wodą i postawić do gotowania. Posolić.
Grzyby zalać ciepłą wodą na 10-15 min opłukać, pokroić, zalać wodą i gotować. Gdy zaczną mięknąć przelać przez sito, a wywar grzybowy zachować. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć lekko drobno pokrojoną cebulę. Dodać grzyby, wymieszać i chwilę dusić.
Gdy kapusta zmięknie osączyć ją i dodać na patelnie. Podlać grzybowym wywarem i dusić chwilę bez mieszania. Później wymieszać i dusić jeszcze 10-20 min. Doprawić do smaku i przestudzić.
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto(jajko można pominąć). Podzielić na części i każdą rozwałkować.
Wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę i gotować ok 5 min od wypłynięcia.
Pierogi osączyć na sicie a gdy troszkę obeschną obsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Dobrze smakują podane do barszczyku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak