Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
50 dag -
jajko
1 szt -
olej
2 łyżki -
woda gorąca
1 1/2 kg -
Farsz:
-
kapusta kiszona
1 kg -
grzyby suszone
2 duże garści -
cebula
2 szt -
sól
-
pieprz
-
olej
Przepis i sposób przygotowania Podsmażane pierożki do barszczyku
Grzyby zalać ciepłą wodą na 10-15 min opłukać, pokroić, zalać wodą i gotować. Gdy zaczną mięknąć przelać przez sito, a wywar grzybowy zachować. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć lekko drobno pokrojoną cebulę. Dodać grzyby, wymieszać i chwilę dusić.
Gdy kapusta zmięknie osączyć ją i dodać na patelnie. Podlać grzybowym wywarem i dusić chwilę bez mieszania. Później wymieszać i dusić jeszcze 10-20 min. Doprawić do smaku i przestudzić.
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto(jajko można pominąć). Podzielić na części i każdą rozwałkować.
Wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę i gotować ok 5 min od wypłynięcia.
Pierogi osączyć na sicie a gdy troszkę obeschną obsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Dobrze smakują podane do barszczyku.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się