Podsmażane pierożki do barszczyku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    50 dag
  • jajko

    1 szt
  • olej

    2 łyżki
  • woda gorąca

    1 1/2 kg
  • Farsz:

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • grzyby suszone

    2 duże garści
  • cebula

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę pokroić, zalać wodą i postawić do gotowania. Posolić.
Grzyby zalać ciepłą wodą na 10-15 min opłukać, pokroić, zalać wodą i gotować. Gdy zaczną mięknąć przelać przez sito, a wywar grzybowy zachować. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć lekko drobno pokrojoną cebulę. Dodać grzyby, wymieszać i chwilę dusić.
Gdy kapusta zmięknie osączyć ją i dodać na patelnie. Podlać grzybowym wywarem i dusić chwilę bez mieszania. Później wymieszać i dusić jeszcze 10-20 min. Doprawić do smaku i przestudzić.
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto(jajko można pominąć). Podzielić na części i każdą rozwałkować.
Wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę i gotować ok 5 min od wypłynięcia.
Pierogi osączyć na sicie a gdy troszkę obeschną obsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Dobrze smakują podane do barszczyku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat