Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka zapiekana z warzywami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
czosnek 4 ząbki
miód 2 łyżki
cytryna 1 sztuka
olej 4 łyżki
Sól morska ziołowa Prymat w młynku 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 5 szczypt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
curry 0,5 łyżeczki
kalafior 0,5 sztuki
jabłko winne 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka zapiekana z warzywami

Kroki postępowania

1
Mięso z łopatki kroimy w plastry.
Krok 1 -   Łopatka zapiekana z warzywami foto
2
Czosnek drobno kroimy.
Z cytryny wyciskamy sok.
Łopatkę nacieramy curry,miodem,czosnkiem sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 2 -   Łopatka zapiekana z warzywami foto
3
Następnie rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy mięso.
Krok 3 -   Łopatka zapiekana z warzywami foto
4
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 4 -   Łopatka zapiekana z warzywami foto
5
Pomiędzy mięso układamy podzielonego na różyczki kalafiora i pokrojone w cienkie plastry jabłko.
Krok 5 -   Łopatka zapiekana z warzywami foto
6
Posypujemy majerankiem i skrapiamy olejem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 70 minut.
Krok 6 -   Łopatka zapiekana z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 31.01.2015 09:16
pyszne miesko
Renata22 24.10.2014 11:01
świetna propozycja!
dodi 24.10.2014 09:24
ale pyszne
Czyki 24.10.2014 09:23
Bardzo smaczne danie :)
mysza75 24.10.2014 09:23
jaka pyszna łopatka na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak