Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak i pieczarki z indyjską nutą.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczarki

pieczarki 300 g
cebula 1-2 szt
ząbek czosnku 2-3 szt
oliwa 1 lyzeczka
chili Prymat 0,5 lyzeczki
kumin 1 lyzeczka
kolendra 1 lyzeczka
koncentrat pomidorowy 1 lyzka
woda 300 ml
szczypiorek

Kurczak

pierś z kurczaka 1-2 szt
fasolka szparagowa 200 g
cebula 1-2 szt
Czosnek suszony Prymat 2-3 szt
imbir starty 1 lyzeczka
pomidory krojone z puszki 1 szt
oliwa 1 lyzeczka
chili Prymat 0,5-1 lyzeczka
kumin 1 lyzeczka
kolendra 1 lyzeczka
kurkuma 1 lyzeczka
sól
woda 250 ml
szczypiorek

Porada

Gotowe danie podajemy z ryzem i posypujemy szczypiorkiem,natka piepruszki lub kolendara.Smacznego.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak i pieczarki z indyjską nutą.

Kroki postępowania

1
Cebule kroimi w kostke,pieczarki w plastry,czosnek przeciskamy przez praske.
Krok 1 -  Kurczak i pieczarki z  indyjską nutą. foto
2
Na teflonowej patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek,dodajemy cebule,smazymy az cebula bedzie miekka (ale nie brazowa),dodajemy czosnek,smazymy ok 2 min i dodajemy kumin,kolendre i chili,Smazymy 1-2 min.
Krok 2 -  Kurczak i pieczarki z  indyjską nutą. foto
3
Dodajemy pieczarki,sól,koncentrat pomidorowy,wszystko razem mieszamy,podlewamy woda i zmniejszamy ogien.Przykrywamy i gotujemy ok 10min.Nastepnie gotujemy bez przykrycia do pozadanej konsystencji - do odparowania plynu.
Krok 3 -  Kurczak i pieczarki z  indyjską nutą. foto
4
Rozgrzewamy oliwe i wrzucamy pokrojonego w kostke kurczaka,Smazymy az mieso sie "zetnie",wyjmujemy i odkladamy na bok.
Krok 4 -  Kurczak i pieczarki z  indyjską nutą. foto
5
Na ta sama patelnie wrzucamy cebule,smazymy k 5 min,dodajemy czosnek i fasolke,mieszamy chwile razem smazymy.Wlewamy pomidory,wode ,doprawiamy i dopowadzamy do wrzenia.
Krok 5 -  Kurczak i pieczarki z  indyjską nutą. foto
6
Zmniejszamy ogien i odajemy podsmazonego wczesniej kurczaka.Gotujemy na malym ogniu 30 min.
Krok 6 -  Kurczak i pieczarki z  indyjską nutą. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 13.11.2014 14:08
bardzo ładnie podane
wwwiolka 13.11.2014 13:30
Bardzo fajny przepis.
R'n'G Kitchen 13.11.2014 12:01
Uwielbiam wszystko co z kuminem! Super!
Kasiaaaaa 13.11.2014 11:17
zapach w domu nieziemski :-)
jasiek 13.11.2014 11:13
ciekawa egzotyka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak