Crumble nektarynowo-śliwkowe z krokantem orzechowym

Ewa

Ewa

Crumble nektarynowo-śliwkowe z krokantem orzechowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • nektarynka

    2 szt
  • śliwki

    5 dużych sztuk
  • mąka

    1 łyżeczka

Kruszonka

  • masło zimne

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki

Krokant orzechowy

  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • orzechy nerkowca

    180 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W 2 kokilkach układamy pokrojone w kostkę owoce obsypane mąką. W misce łączymy zimne masło, mąkę i cukier.
Kiedy uzyskamy kruszonkę, posypujemy nią owoce. Zapiekamy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg- wierzch musi ładnie się zezłocić.
Podajemy gorące, posypane krokantem z nerkowców.
Krokant- W rondelku o grubym dnie topimy masło, zasypujemy cukrem i czekamy aż cukier się skarmelizuje- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć garnuszkiem. Kiedy karmel będzie miał barwę złoto- brązową, dodajemy orzechy i mieszamy, żeby dokładnie pokryły się karmelem. Przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia. Odstawiamy na chwilę, żeby karmel zastygł. Wystudzony krokant kroimy na mniejsze kawałki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

17.06.2016 21:54
jakie luksusowe crumble z orzechami

berys18

12.08.2015 08:03
wspaniałe śniadanie

Bernadeta1

11.08.2015 20:30
pychotka taki deser

Zdzisław

11.08.2015 16:59
pyszne słodkości

Wiktoria29

11.08.2015 15:12
same pyszności

Agnieszka-87-25

11.08.2015 15:04
wspaniałe to

aginaa

11.08.2015 14:50
fajny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat