Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące gofry na ostro

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 1 szt
mleko 0,5 szklanki
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
salami 10 dag
papryka czerwona 1 szt
kukurydza 50 g
ser żółty 100 g
natka pietruszki 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące gofry na ostro

1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, chili i olej przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.

2. W drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem.

3. Łączymy składniki suche z mokrymi.

4. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Salami kroimy. Natkę pietruszki drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.

5. Wszystkie warzywa, ser i salami dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

6. Gofrownicę rozgrzewamy maksymalnie!
(pamiętajmy, że jakość gofrów w dużym stopniu zależy od jakości gofrownicy!).

7. Ciasto wylewamy porcjami i smażymy ok. 8-10 minut (w zależności od mocy gofrownicy)

8. Ok. 2 minutki przed końcem smażenia gofrownicę uchylamy na kilka sekund

Przed każdym kolejnym gofrem urządzenie z powrotem nagrzewamy do maksymalnej temperatury!

Podajemy gorące np. z ketchupem!

Smacznego!

Sprawdź także:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 10.01.2013 22:08
cudownie, wypróbuję
smerfetka79 02.01.2013 14:25
pychota:)))
fotoviderek 29.12.2012 17:41
To mi się podoba.
Juleczka20 02.11.2012 10:22
no zjadłoby sie takiego;)
bietka 02.11.2012 09:26
smaczne
KasiaK90 02.11.2012 08:56
wyśmienite:) takich jeszcze nie jadłam ale zrobię napewno
V_kuchareczka 02.11.2012 08:45
ciekawy pomysł
gottrina 02.11.2012 08:05
świetne gofry, na ostro jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak