Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące gofry na ostro
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, chili i olej przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.
2. W drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi.
4. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Salami kroimy. Natkę pietruszki drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.
5. Wszystkie warzywa, ser i salami dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
6. Gofrownicę rozgrzewamy maksymalnie!
(pamiętajmy, że jakość gofrów w dużym stopniu zależy od jakości gofrownicy!).
7. Ciasto wylewamy porcjami i smażymy ok. 8-10 minut (w zależności od mocy gofrownicy)
8. Ok. 2 minutki przed końcem smażenia gofrownicę uchylamy na kilka sekund
Przed każdym kolejnym gofrem urządzenie z powrotem nagrzewamy do maksymalnej temperatury!
Podajemy gorące np. z ketchupem!
Smacznego!