Czekoladowe gofry

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne gofry czekoladowe - idealne na przekąskę w ciągu dnia. Polubią je nie tylko dorośli, ale i dzieci.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

gofry:

  • mąka tortowa

    2.5 szklanki
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    200 mililitrów
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mleko

    1 szklanka
  • kakao

    2 łyżki
  • olej

    7 łyżek

dodatkowo

  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie
  • mleko

    150 mililitrów
  • kolorowa posypka

    2 szczypty
  • kakao

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być gęste.

Pieczenie:

Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy. Upieczone studzimy.

Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem i kakao na puszystość. Gofry dekorujemy bitą śmietaną i kolorową posypką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat