Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
gofry:
-
mąka tortowa
2.5 szklanki -
jajko
4 sztuki -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
cukier
200 mililitrów -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
mleko
1 szklanka -
kakao
2 łyżki -
olej
7 łyżek
dodatkowo
-
bita śmietana w proszku
1 opakowanie -
mleko
150 mililitrów -
kolorowa posypka
2 szczypty -
kakao
1 łyżka
Sposób przygotowania
Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być gęste.
Pieczenie:
Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy. Upieczone studzimy.
Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem i kakao na puszystość. Gofry dekorujemy bitą śmietaną i kolorową posypką.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się