(Nie) zwykłe domowe pieczywo

Choć wyrób domowego pieczywa nie jest niczym skomplikowanym, to wielu ludzi rezygnuje z niego ze względu na brak czasu.
Nic bardziej mylnego - przecież ciasto do wyrobu pieczywa (zarówno to na drożdżach, jak i na zakwasie) musi wyrosnąć.
Jest jednak pewien sposób, aby bez czekania do późnej nocy cieszyć się rano świeżym i co najważniejsze domowym pieczywem. Wystarczy tylko po powrocie z pracy zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę (w międzyczasie można np. zjeść obiad i pozmywać), następnie uformować bułki lub chleb i tak przygotowane ciasto wstawić na noc do lodówki. Rano pozostaje tylko upieczenie i doskonałe śniadanie gotowe.
Najlepsze co może być o poranku, to zapach pieczonego chleba, który roznosi się po całym domu.
W domowym pieczywie lubię również to, że można do ciasta dodać wszystko na co ma się akurat ochotę, więc nie ograniczajmy się do zwykłego chleba pszennego - urozmaicajmy go według własnego pomysłu. Takich wypieków nie znajdziecie nigdzie indziej, więc będą tym bardziej wyjątkowe.
Może nie jestem ekspertką w tej dziedzinie, ale moja rodzina uwielbia domowe pieczywo z różnymi dodatkami.
Oto moje propozycje na (nie) zwykłe domowe pieczywo:
Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem (przepis)
Grahamki z czosnkiem i bazylią (przepis)
Nocne bułki dyniowe z natką pietruszki (przepis)
Grahamowe bagietki z ziarnami (przepis)