Mięsne roladki na każdą okazję

Opublikowano: 30.10.2017
Autor: jola91
Mięsne roladki na każdą okazję
Pieczone, smażone, czy duszone - wszystkie pasują zarówno na codzienny obiad, jak i ten bardziej wystawny.

Roladki to nic innego jak plastry mięsa z dowolnym nadzieniem. Przygotować je można z każdego rodzaju mięsa, a jako nadzienie użyć tego co znajdziemy pod ręką - każda wersja będzie jedyna w swoim rodzaju, gdy będziemy za każdym razem dodawać do wnętrza inne składniki.

Podobnie jak nadzienie chętnie zmienia się również sposób przygotowania, można je bowiem otulić boczkiem, czy panierować, ale smaczne są również te bez dodatkowej wierzchniej warstwy.

Mięsne roladki smakują nie tylko na co dzień, ale również przy większych domowych uroczystościach, a ich przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności, czy specjalnie dużej ilości czasu, wręcz przeciwnie, są dziecinnie proste i nawet osoba początkująca sobie z nimi poradzi.

 

Moje sposoby na pyszne roladki:

Roladki drobiowe z serem pleśniowym, cebulą i suszonymi pomidorami (przepis)

Roladki drobiowe z serem pleśniowym, cebulą i suszonymi pomidorami - medium

 

Roladki schabowe ze szparagami i roladą ustrzycką

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 8 zielonych szparagów
  • 4 słupki wędzonej rolady ustrzyckiej
  • sól i pieprz
  • woda do gotowania
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Ze szparagów usuwamy zdrewniałe kawałki, gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu przekładamy do lodowatej wody, aby zachowały kolor.

Mięso delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na brzegu każdego kawałka rozbitego schabu układamy po 2 szparagi i po 1 słupku rolady ustrzyckiej, zwijamy ciasno i owijamy każdą roladkę nitką, aby się nie rozwinęła.

Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na rumiano.

 

Pieczone zrazy drobiowe z ogórkiem i cebulą (przepis)

Pieczone zrazy drobiowe z ogórkiem i cebulą - medium

 

Schab ze śliwkami w wersji mini (przepis)

 

Roladki schabowe w boczku (przepis)

Roladki schabowe w boczku - medium

prymat