Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grahamki z czosnkiem i bazylią

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 400 gram
mąka pszenna typ 1850 (graham) 230 gram
drożdże świeże 25 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
woda ciepła 300 ml
oliwa 2 łyżki
białko 1 sztuka
bazylia świeża 20 gram
czosnek posiekany 10 gram
woda do posmarowania + ulubione ziarna na wierzch

Przepis i sposób przygotowania na: Grahamki z czosnkiem i bazylią

Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Następnie wkruszamy drożdże, dodajemy białko, bazylię i czosnek. Wlewamy stopniowo wodę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie zagniatamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich bułki. Każdą z nich układamy na blasze lekko posmarowanej olejem. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch bułek wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 11.02.2016 09:11
bułeczki pierwsza klasa , muszę takie upiec
marenka 11.07.2015 18:45
mniam...pyszności ;-)
RenataZ-et 11.07.2015 15:32
super bułeczki
ben-ka 11.07.2015 09:26
Smaczne domowe bułeczki.
Krzysztof15 11.07.2015 09:16
smaczne buleczki
Ewa Wojtaszko 11.07.2015 08:48
ahh uwielbiam zapach świeżego pieczywa :)
katerinaJ 11.07.2015 07:33
Zrobiłam się głodna :)
patryska76 10.07.2015 23:12
ale pyszne bułeczki!
Iwusia 10.07.2015 22:46
fajne te domowe bułeczki
Wiktoria29 10.07.2015 21:23
fajne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak