Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nocne bułki dyniowe z natką pietruszki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
drożdże suche 1 opakowanie
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
puree z dyni 150 gram
woda letnia 1/4 szklanki
olej 3 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
ziarna ulubione do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Nocne bułki dyniowe z natką pietruszki

Kroki postępowania

1
Późnym popołudniem mąkę, drożdże, sól, cukier, puree z dyni i posiekaną natkę pietruszki umieszczamy w misce.
Krok 1 - Nocne bułki dyniowe z natką pietruszki foto
2
Dodajemy letnią wodę i dokładnie zagniatamy.
Krok 2 - Nocne bułki dyniowe z natką pietruszki foto
3
Na koniec wlewamy olej i ponownie zagniatamy do czasu połączenia.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1,5 godziny.
Krok 3 - Nocne bułki dyniowe z natką pietruszki foto
4
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy bułkę i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Krok 4 - Nocne bułki dyniowe z natką pietruszki foto
5
Rano wyciągamy bułki z lodówki, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i czekamy aż się nagrzeje. W tym czasie bułki smarujemy lekko wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami.
Pieczemy 15 minut.
Krok 5 - Nocne bułki dyniowe z natką pietruszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 24.11.2015 09:54
na pewno pyszne bułeczki
jagoda5913 24.11.2015 00:23
zdrowe bułeczki
Jadwiga/Jaga85 23.11.2015 22:25
Piękne i pyszne bułeczki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak