Rabarbar w kuchni

Opublikowano: 10.05.2018
Autor: jola91
Rabarbar w kuchni
Rabarbar, czyli jedno z pierwszych wiosennych warzyw. Czy można go jeść bez ograniczeń? Przeczytaj...

Choć rabarbar jest warzywem niskokalorycznym i zawierającym cenne wartości odżywcze, to ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy nie powinno się spożywać go w dużych ilościach. Wypłukuje on bowiem wapń z organizmu, a kwas szczawiowy przekształcony w szczawian wapnia odkłada się w postaci kamieni nerkowych, więc osoby z chorobami nerek powinny zrezygnować ze spożywania tego smacznego warzywa.

Rabarbar mimo, że jest warzywem dobrze smakuje na słodko, w kompotach, kisielach, galaretkach, przetworach, czy ciastach, choć coraz częściej wykorzystuje się go również w daniach wytrawnych jako dodatek do drobiu, czy ryb.

Łodygi rabarbaru w zależności od odmiany mogą mieć kolor różowy, czerwony bądź zielony, więc wybierając rabarbar do konkretnego celu warto pamiętać, że im czerwieńsze są łodygi, tym będzie słodszy i bardziej aromatyczny.

 

Rabarbar w mojej kuchni:

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Składniki (na blachę 25x30 cm):

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 100 ml mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g rabarbaru

 

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru

 

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy razem w misce. W osobnym naczyniu mieszamy trzepaczką maślankę z mlekiem, olejem i jajkami. Tak przygotowaną masę przelewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia składników.

Blachę o wymiarach 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i równomiernie rozprowadzamy. Na nim układamy pokrojone w plastry kawałki rabarbaru.

Składniki kruszonki łączymy ze sobą i posypujemy wierzch ciasta.


Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180º C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby jeszcze chwilę podpiekamy.

 

Śmietankowe naleśniki z twarożkiem z chia i karmelizowanym rabarbarem (przepis)

 

Konfitura rabarbarowa z wanilią (przepis)

prymat