Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
drożdże suche 1 opakowanie
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
puree z dyni 1/2 szklanki
woda letnia 1/4 szklanki
tymianek 1 łyżka
orzechy włoskie siekane 3 łyżki
oliwa 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, puree z dyni i tymianek. Stopniowo dolewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem foto
2
Do wyrobionego ciasta dodajemy orzechy i ponownie dokładnie zagniatamy.
Krok 2 - Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem foto
3
Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy do czasu, aż się dobrze połączy z ciastem.
Krok 3 - Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem foto
4
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, formujemy i umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie do chleba. Nakrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte w formie ciasto pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 4 - Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 11.02.2016 09:14
takiego chlebka jeszcze nie jadłam mniam:-)))
ttrytka 21.11.2015 22:10
smakowicie wygląda
Wacław 21.11.2015 14:56
smaczny chlebek :-)
mileneczka5 20.11.2015 23:58
ciekawe smaczne dodatki-pyszny chlebek:)
norweska20 20.11.2015 22:16
aromatyczny ....ciekawa propozycja
Renata9 20.11.2015 21:36
Fajny chlebuś :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak